אפיתם כבר חלות בצורת מפתח?

מנהג שנהוג בכל קהילות ישראל הוא לעשות לכבוד השבת שאחרי חג הפסח חלה מיוחדת בצורת מפתח וסגולתה לפרנסה טובה לכל השנה.
לא כולם עושים חלה בצורת מפתח, ישנם כאלו שעושים חלה רגילה ועליה צורת מפתח מחלה, ישנם שאופים את החלה והמפתח בתוכה, ישנם חלות רגילות שרק נוקדו במפתח וכל חסידות נוהגת לפי אורחותיה.

אבל למה דווקא בשבת שאחרי פסח?

המקור הראשון שבו נזכרה הסגולה הוא בספרו של הצדיק רבי אברהם יהושע העשיל מאפטא זי”ע בעל ה”אוהב ישראל” וזהו לשון קדשו:
“המנהג הוא מימים קדמונים לנקוב את החלות בשבת שלאחר פסח במפתחות. ונעשה על החלה צורת מפתח, ומנהג ישראל תורה הוא וצריך טעם. כבר ביארנו טעמים ע”ז לעיל. והנה יש עוד לאלו המילין טעם א´ ע”פ פשוטו כי הנה בעת הזאת כשאכלו ישראל מן המן מהקרבת העומר ואילך לא אכלו עוד מן המן כמש”ה ויאכלו ממחרת הפסח מעבור הארץ.
המפתח פותח הכל

“ואמרי´ בגמרא ממחרת הפסח אכול עד השתא לא אכול ומאז התחילו לאכול מתבואת הארץ. והיו ישראל צריכין לפרנסה כי עד עתה היה להם המן. וזאת ידוע שלכל דבר יש שער כמו שאנחנו מתפללין שיפתח לנו השי”ת שערי פרנסה. ומזה נשתרבב המנהג להיות עושין צורת מפתח על החלות לרמז שיפתח לנו השי”ת שערי פרנסה. (אוהב ישראל לקוטים דף קט, מהרה”ק)”.

ועכשיו מובן: לדברי הצדיק, אחר שבני ישראל יצאו ממצרים והיו אוכלים מהקרבת העומר הפסיקו להנות מהמן חסד השם והיו צריכים מאותו רגע להתפרנס לבדם. וידוע שלכל דבר הנצור ישנו שעל עם מנעול שאותו אפשר לפרוץ לקבל שוב חסדים גמורים (שערי פרנסה, שערי דמעות, שערי בנים, שערי זיווג, ועוד ועוד).

יש גם מי שעשה קצת הומור:




